Corona Nieuws | Koning betaalde niet voor inrichting privékamers

Koning betaalde niet voor inrichting privékamers

mainImage

Koning Willem-Alexander heeft geen rekening gekregen van de overheid voor de inrichting van zijn privévertrekken in Paleis Huis ten Bosch. Wel mocht hij meebeslissen over het interieur. Dat blijkt uit een woensdag aan NRC verstuurde brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vroeg NRC aan het departement hoeveel de overheid bijdroeg aan de inrichting van het woongedeelte van het paleis. Tot 2008 werden interieurkosten expliciet genoemd als onderdeel van deze vergoeding. Inmiddels geldt dit bedrag als een ongespecificeerde 'lumpsum' voor allerhande koninklijke uitgaven.

Het ministerie weigerde om twee redenen het Wob-verzoek te honoreren. Ten eerste om de "persoonlijke levenssfeer" van de koning te beschermen en ten tweede omdat nooit apart is bijgehouden wat de privévertrekken van de koning hebben gekost. De renovatie en inrichting van Huis ten Bosch, schrijft het ministerie, waren "één project" waarbij geen onderscheid is gemaakt tussen de verschillende ruimtes in het paleis. De overheid nam alle kosten voor haar rekening, in totaal 63,1 miljoen euro.

 


Door: ANP | Foto: ANP